miercuri, 27 februarie 2013

DecoShow, Targurile de Mobila, Decoratiuni si Accesorii vor ajunge si la Iasi, dupa trei editii desfasurate cu succes la Cluj Napoca

Evenimentul pune accent pe promovare si vanzare de obiecte de amenajari si decoratiuni interioare. Expozantii, extrem de variati aduc produse pe gustul si nevoia fiecaruia, satisfacand si cele mai pretentioase gusturi.
In cadrul targului vor fi expuse spre vanzare: canapele, coltare, mobilier de dormitor, de bucatarie, camere pentru copii, dressinguri, mese, scaune, mobilier de gradina, mobilier din ratan, covoare naturale, saltele ortopedice cu aloe vera si pe baza de arcuri de lemn, gresie, marmura, piatra naturala, ceramic, decoratiuni, precum si solutii de mobilier la comanda.

Cei ce vor vizita Targul de Mobila, Decoratiuni si Accesorii- Deco Show vor afla care sunt noile tendinte in designul interior, vor putea sa achizitioneze mobilier si decoratiuni interioare la preturi speciale, si vor primi solutii de amenajare de la profesionistii din domeniu.

Culoarea anului 2013, declarata de catre Pantone (companie specializata in design grafic) este verde smarald, culoare care poate fi folosita cu succes si in amenajarile interioare. Un ton puternic si universal-atragator smaraldul multi-fatetat continua sa fascineze si sa straluceasca, sa aduca un sentiment de innoire si intinerire in lumea complexa de azi. Aceasta nuanta, cea mai des intalnita in natura, va adauga o pata de culoare si va crea o atmosfera luxurianta fie ea in living, camera de studio, dormitor sau bucatarie. Aceste tendinte si noutati vor fi regasite si in cadrul targurilor pe langa alte idei de amenajari si redecorari ale locuintei.

DecoShow 2013 Cluj-Iasi
Editiile din primavara lui 2013 au loc la Iasi in perioada de 15-17 martie in incinta Palas Iasi, iar la Cluj in perioada 19-21 aprilie in incinta Polus Center.
DecoShow va fi deschis pentru public zilnic, intre orele 10 si 22, de vineri pana duminica.

Mai multe detalii in curand pe site-ul evenimentului www.decoshow.ro iar noutatile le aflati prima oara pe pagina de facebook a evenimentului.

Libero Events este o agentie de evenimente B2B si B2C avand in portofoliu manifestari in domenii ca: turism, home&deco, comert online, medical si evenimente dedicate antreprenoriatului. Organizam targuri si expozitii: Touristica, Deco Show, Health & Beauty Show, BookShow, conferinte: The Woman, HR Summit, Tecomm, MarkDay, workshopuri si seminarii.

luni, 18 februarie 2013

Duraziv, lider in termoizolarea blocurilor din Capitala in 2012

Tencuielile decorative structurate Duraziv cu Kauciuc® au fost produsele cele mai utilizate la termoreabilitarea cladirilor din Bucuresti.

Producatorul de materiale de constructii Duraziv detinut de antreprenorul local Daniel Guzu anunta ca a fost cel mai mare furnizor de tencuieli decorative la nivelul Bucurestiului in 2012. Aceste produse au fost aplicate la peste 450 de blocuri din Capitala. Principalele avantaje ale acestor produse constau in proprietatile superioare in ceea ce priveste durabilitatea lucrarilor realizate cu aceste tencuieli, flexibilitatea deosebita a peliculei, usurinta in aplicare, dar si pastrarea intensitatii culorii in timp, datorita pigmentilor 100% originali.

Tencuielile decorative Duraziv cu Kauciuc® au fost produsele care au inregistrat cea mai mare crestere in vanzarile companiei pe parcursul anului 2012. Aceste produse sunt dezvoltate in cadrul diviziei de vopsele care a inregistrat un avans al veniturilor de 45% anul trecut, ajungand la un nivel de peste trei milioane de euro.

“Tencuiala decorativa structurata cu Kauciuc® de la Duraziv a fost aplicata pe o suprafata totala de peste 1.000.000 de metri patrati pe parcursul anului 2012”, declara Gabriel Constantin, manager B2B in cadrul Duraziv. “In medie pe un bloc se aplica in jur de 2.200 de metri patrati de tencuiala decorativa. Asta inseamna ca pe aproximativ 450 de blocuri din Capitala a fost aplicat produsul dezvoltat de Duraziv. Am avut asadar, la nivel de Bucuresti, o cota de aproximativ 50%, fiind lideri detasati pe aceasta gama de produse”, adauga Gabriel Constantin.

Anul 2012 ar fi trebuit sa fie anul marilor proiecte de reabilitare. Foarte multe dintre proiectele de acest tip au ramas insa doar pe hartie, finalizarea acestora fiind blocata din diverse motive.

Potrivit datelor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, in perioada 2009-2011 la nivel national au fost reabilitate circa 1.662 de blocuri. Statul a alocat 200 mil. euro in acest sens. Anul trecut ritmul lucrarilor de acest tip a crescut simțitor, doar in Bucuresti reabilitandu-se in jur de o mie de blocuri. Capitala a fost de altfel orasul in care s-au concetrat cele mai multe lucrari de reabilitare in 2012.

Adezivii si vopselele sunt produsele care au inregistrat cele mai importante cresteri in vanzari din cele aflate in portofoliul Duraziv. Adezivii au inregistrat un avans de 11%, iar vopselele au crescut ca vanzari cu 45%.

Afacerile companiei Duraziv au ajuns intr-un punct in care aportul fiecarei divizii in formarea cifrei de afaceri s-a echilibrat. Vopselele contribuie acum cu peste 20% la formarea cifrei de afaceri totale. Duraziv a fost in 2012 singurul producator de vopsele din Romania care a investit in productie, lansand o noua unitate de productie pentru care s-au alocat fonduri totale de circa un milion de euro. Investitiile totale in productia de vopsele au ajuns la un nivel de 2 milioane de euro.

Duraziv este o companie activa pe piata de materiale de constructii inca din anul 2003, cand a fost infiintata sub denumirea initiala de Bau Profil de catre antreprenorii Daniel si Irina Guzu. Compania produce materiale de constructii din categoria adezivi, profile metalice, vopsele, produse pentru finisari interioare si exterioare, sisteme complete de termoizolare si hidroizolare. Divizia producatoare de adezivi s-a lansat in urma unei investitii de peste 8,5 mil. euro intr-o fabrica moderna, cu o capacitate de productie de 200.000 de tone pe an, situata in Popesti Leordeni. Fabrica este dotata si cu un laborator propriu, echipat la standarde europene, unde sunt testate toate produsele. In 2011 compania a raportat o cifra de afaceri de 18 milioane de euro, in crestere cu 34% comparativ cu anul precedent.

DURAZIV SRL
Soseaua Oltenitei 202
077160, Popesti Leordeni
Tel: 021.361.53.46/47
Fax: 021.361.53.48
Email: office@duraziv.ro

vineri, 15 februarie 2013

Immpuls: „Investitiile in fatadele cladirilor de birouri sunt cu 60% mai mici in Romania, dar genereaza chiriasilor costuri generale de intretinere cu 25% mai mari decat pe pietele mature”

Immpuls, companie de consultanta, proiectare si project management in real estate, apreciaza faptul ca cele mai utilizate sisteme de fatade din Romania beneficiaza de costuri initiale de constructie cu pana la 60% mai mici, dar conduc la cheltuieli de intretinere cu 25% mai mari pentru chiriasi, in comparatie cu alte solutii folosite in zona UE. Mai mult, potrivit companiei, investitiile initiale in echipamentele necesare pentru racirea cladirilor de birouri in cazul acestui tip de fatade sunt de patru ori mai mari decat in pietele mature.

Identificarea problemelor cladirilor de birouri si punctarea solutiilor vor face subiectul conferintei „Piata de birouri din Romania: Perspective pozitive sau dificultati pe termen lung?”, organizata de Immpuls in data de 27 februarie 2013, la Hotel Novotel. Evenimentul se adreseaza dezvoltatorilor, fondurilor de investitii, consultantilor, arhitectilor, precum si specialistilor din domenii conexe, precum cel bancar, asigurari si asistenta juridica.

“Majoritatea cladirilor de birouri din Bucuresti au fost proiectate si construite facand economie de idei, bani si timp. Spre exemplu, fatadele cortina, de multe ori considerate a fi simbolul modernitatii, sunt folosite in mod exagerat in peisajul autohton. Ele sunt construite ieftin, cu materiale de proasta calitate si sunt neadecvate climei din Romania. Suprafetele mari vitrate, cu factori slabi de protectie solara si de izolare termica conduc la un consum sporit de energie si la disconfortul chiriasilor”, explica Tudor Popp, Managing Director Immpuls Real Estate Solutions.

Tudor Popp, Managing Director Immpuls Real Estate Solutions
Fatada unei cladiri reprezinta intre 20% si 35% din costurile de constructie si este unul dintre argumentele principale de convingere a investitorilor si chiriasilor. Immpuls atrage atentia asupra faptului ca, de cele mai multe ori, in momentul alegerii fatadei s-a luat in calcul doar investitia initiala, fara a se avea in vedere costurile de administrare pe termen lung, cheltuielile de intretinere sau confortul utilizatorilor. De exemplu, la o suprafata construita de 15.000 m.p. a unei cladiri de birouri, varianta de fatada cu protectie solara simpla (sticla cu factor solar), intalnita frecvent pe plan local, aduce dezvoltatorului economii de 2 milioane EUR la fatada, dar un plus de cca. 0,75 mil. EUR la echipamente si genereaza pentru chiriasi costuri aditionale de pana la 200.000 EUR anual fata de un sistem de fatada performant.

Aspectul cladirii, controlul costurilor operationale si confortul sporit pentru utilizatori sunt doar cateva dintre cerintele importante ale chiriasilor. Decisiva pentru indeplinirea lor este alegerea tipului adecvat de fatada, fara a face rabat de la calitate. Principalele probleme identificate la cladirile de birouri din Bucuresti sunt lumina naturala insuficienta sau prea puternica, aportul redus de aer proaspat si zgomotul exterior deranjant. Ignorarea acestor aspecte decisive a condus la dificultati pentru proprietarii de cladiri in a atrage chiriasi noi si la disconfort pentru utilizatorii existenti.

„Piata de birouri din Romania: Perspective pozitive sau dificultati pe termen lung?” este cea de-a doua conferinta Immpuls din seria evenimentelor „The truth behind the facade/Adevarul din spatele fatadei” si singura dedicata in exclusivitate viitorului cladirilor de birouri din Romania. Conferinta va aborda, dintr-o perspectiva multidisciplinara, solutiile si strategiile necesare pentru a creste dinamismul tranzactiilor in piata, raspunzand competitiei venite din partea noilor cladiri de birouri, ratei de neocupare a edificiilor actuale si necesitatilor chiriasilor. De asemenea, evenimentul va urmari sa ofere optiuni asupra modului in care trebuie sa fie construite cladirile in viitor pentru a asigura perspective pozitive de adaptare si dezvoltare.

„Piata se bucura teoretic de un mediu propice dezvoltarii si atragerii de investitii importante, dar pe de alta parte se confrunta cu probleme majore. Peisajul cladirilor de birouri din Romania arata destul de trist din perspectiva specialistilor, dar si a utilizatorilor. Desi ridicate in ultimii 10 ani, multe cladiri au fost construite rapid si sufera azi atat de o imbatranire precoce, cat si de carente de baza. Impreuna cu specialisti de top din industria de real estate si din domeniile conexe vom formula cele mai potrivite solutii”, a explicat Tudor Popp.

Despre IMMPULS

Immpuls este companie specializata in consultanta, proiectare si project management pentru dezvoltatori, investitori si chiriasi. Compania are o experienta consistenta in identificarea de riscuri, vulnerabilitati si probleme (de siguranta, de eficienta, functionale, documentatii si aprobari etc.) si in managementul si executia lucrarilor de remediere si imbunatatire.

Immpuls a fost fondata in 2006, cu actionariat roman si german si este parte din Luxemburger Team Group, o echipa internationala multidisciplinara formata din arhitecti, ingineri si economisti, care a derulat proiecte majore de dezvoltare sau reabilitare in Europa si in Romania (Petrom City, Millennium Tower, Fraport, IRIS Mall).

Slefuirea blaturilor de marmura sau travertin uzate cu produse speciale

Daca blatul dvs din piatra naturala s-a uzat, zgariat sau pur si simplu este mat, nelucios apelati la serviciile firmei Rock Star Construct care comercializeaza toate tipurile de piatra naturala si va ofera informatii si solutii pentru curatarea, impermeabilizarea si intretinerea materialelor dvs din piatra naturala.

Slefuirea suprafetei de marmura sau travertin

Marmura si travertinul sunt adesea utilizate in baie sau bucatarie datorita tendintelor in domeniul amenajarilor. Inainte de a polisa blatul din piatra naturala asigurati-va ca suprafata este complet curata, stergand-o cu o solutie speciala pentru curatare precum LTP Stonecare sau LTP Stonewash. Nu toate tipurile de marmura sau travertin ofera aceeasi rezistenta la lichide si pete. Cel mai raspandit material natural din casele noastre este travertinul slefuit.

Neted si stralucitor, blatul a suferit un tratament prealabil care l-a facut impermeabil si usor de intretinut. Deoarece nici un material natural nu este impermeabil natural, el este tratat din fabrica. Pentru aceasta, profesionistii folosesc produsele speciale ale firmei Rock Star Construct care fac orice blat din material natural rezistent la apa si substante grase.

water
Protejarea marmurei si a travertinului polisat

Dupa ce ati polisat si ati restaurat suprafata blatului dumneavoastra, veti dori sa ii mentineti stralucirea si aparenta cat mai mult timp posibil. Prin folosirea unor impermeabilizanti adecvati veti oferi suprafetei de marmura si travertin acel strat protector rezistent la apa si substante grase.

Firma Rock Star Construct prin site-ul piatraonline.ro va pune la dispozitie o gama variata de produse pentru curatarea, impermeabilizarea si intretinerea pietrei naturale. Accesati sectiunea ”Impermeabilizanti” pentru a vizualiza produsele si solutiile necesare pentru curatarea, impermeabilizarea si intretinerea suprafetelor produselor dvs din piatra naturala.

Impermeabilizant piatra naturala marmura granit
Folositi LTP MPG Sealer o solutie inovatoare de protectie bazata pe microtehnologia de impregnare. Tratament incolor cu o formula speciala pentru folosirea pe suprafete polisate. Adecvat atat pentru suprafetele blaturilor, peretilor si pardoselilor. Protejeaza foarte bine impotriva apei, uleiului, unsorii si impuritatilor. Inainte de a folosi LMP MPG Sealer curatati si uscati suprafata. Aplicati produsul pe suprafata prin utilizarea unui burete sau a unei carpe, lustruiti si inlaturati produsul in exces.

Curatarea regulata a blaturilor

Nu se recomanda sa folositi produsele obisnuite de curatenie pentru curatarea pietrei naturale. Unul din motivele pentru care blaturile realizate din piatra naturala arata uzate si mate, este datorita faptului ca oamenii folosesc produsele obisnuite de curatenie pentru intretinerea acestora. Chiar daca este o piatra naturala durabila suprafata acesteia poate fi atacata de substante acide si chimice.

Majoritatea produselor obisnuite de curatenie pentru baie si bucatarie contin compusi chimici care nu se recomanda a se folosi pe placari cu piatra naturala de orice tip.

Pentru curatarea periodica a unui blat din marmura, travertin, calcar, etc va recomandam sa folositi detergenti speciali precum LTP Stonecare (detergent tip spray) sau LTP Stonewash (detergent lichid ideal pentru a fi folosit pentru blaturile din baie).

Ltp Stone Care
Pentru impermeabilizare va recomandam sa achizitionati spray-ul LTP Stoneseal ce va putea fi folosit oricand, intr-un mod foarte simplu, astfel incat veti putea realiza dumneavoastra reimpermeabilizarile periodic, fara a apela la o echipa de profesionisti.

Putetia chizitiona aceste produse online direct de la reprezentantii producatorului din Marea Britanie, LTP UK: www.piatraonline.ro, sectiunea Impermeabilizanti.

miercuri, 13 februarie 2013

Materialul viitorului in lumea obiectelor sanitare - SaphirKeramik

Laufen, brand al Roca Group, lanseaza la expozitia ISH Frankfurt primele obiecte sanitare din SaphirKeramik, un nou material cu rezistenta extraordinara, prin care isi propune sa initieze o schimbare fundamentala in vocabularul designului de ceramica.

Primele produse create din SaphirKeramik si expuse publicului ca proiecte pilot sunt doua lavoare de o delicatete desavarsita. Datorita rezistentei si duritatii extreme, SaphirKeramik permite design imposibil in trecut, cu pereti foarte subtiri, cu grosimea de mai putin de 4 mm si margini definite, cu raza de 1-2 mm. Noul material ceramic de la Laufen ofera libertate creativa fara precendent in privinta designului si aduce cu sine o viziune cu totul noua. Designerii pot gandi acum in termeni de taieturi precise si pereti subtiri, in loc de suprafete si toleranta.

Noile obiecte vor fi prezentate de specialistul elvetian Laufen la ISH Frankfurt, cea mai importanta expozitie la nivel mondial in domeniul inovatiilor in designul de baie, al sistemelor de incalzire si climatizare, precum si al solutiilor pentru energii regenerabile, ce are loc in perioada 12-16 martie 2013. Nivelul remarcabil de inovatie a noului material ceramic a impresionat juriul ISH, care a acordat noilor obiecte premiul Designplus, oferit de organizator, alaturi de Consiliul German pentru Design.

Roca - SaphirKeramik
Pe langa noile posibilitati oferite in termeni de design, SaphirKeramik este insensibil la abraziune mecanica sau cauzata de produse de curatenie. De asemenea, datorita rezistentei superioare, ce permite pereti subtiri si structuri simple, duce la reducerea cantitatii de material utilizate, greutate scazuta a obiectelor si beneficii in termeni de sustenabilitate.

Roca lavoar SaphirKeramik
Despre ROCA

Compania Roca, lider global in productia de obiecte sanitare, este prezenta in peste 135 de tari din intreaga lume. Ca parte a procesului de evolutie permanenta, Roca se concentreaza pe tehnologie, design si inovatie. Compania este considerata un punct de reper in industrie, lansand tendinte peste tot in lume prin designul produselor sale. Pentru a-si mentine pozitia de lider, Roca incheie parteneriate cu cei mai renumiti arhitecti (Moneo, Chipperfield, Herzog & de Meuron), decoratori si studiouri de design (Benedito Design, Giugiaro, Schmidt & Lackner) din lume. Roca pune un accent deosebit pe protejarea mediului inconjurator, prin functionalitatea produselor si prin evolutia constanta a sistemelor ce reduc consumul de apa si energie.

Roca este prezenta in Romania din anul 2006, cand a preluat de la compania austriaca Lasselsberger, fabrica de obiecte sanitare Cesarom, de la Bucuresti. Roca ofera in Romania solutii complete pentru baie la aceleasi standarde internationale de design si tehnologie, ca in intreaga lume. In prezent, Roca Obiecte Sanitare se adreseaza clientilor corporate si consumatorilor finali prin marcile Zoom (segmentul economic), Roca (segmentul mediu) si Laufen (segmentul de top). Produsele Roca pot fi achizitionate de pe intreg teritoriul tarii, prin intermediul celor peste 35 de distribuitori autorizati din toate marile orase ale Romaniei.

Pentru mai multe informatii, accesati www.ro.roca.com.

miercuri, 6 februarie 2013

Franke, lider mondial in productia de sisteme de bucatarie, renumit pentru calitatea si designul distinctiv al produselor sale, anunta asocierea cu celebrul bucatar elvetian Jakob Hausmann, Chef la restaurantul Mica Elvetie si protagonistul unui show TV culinar.

Prin aceasta initiativa, Franke continua directia strategica de a oferi clientilor nu numai cele mai bune sisteme incorporabile pentru bucatarie dar si posibilitatea de a intra in fascinanta arta a gatitului.

Franke l-a ales pe Chef Jakob Hausmann ca ambasador al brandului in Romania pentru calitatile remarcabile in domeniul gastronomic dar si pentru alinierea cu valorile companiei si ale produselor. Stilul aparte, energia si abordarea fara compromisuri cand este vorba despre calitate si inovatie il recomanda pe maestrul elvetian ca imaginea Franke.

Colaborarea cu Chef Jakob Hausmann va dura doi ani, timp in care toate activitatile publice ale chef-ului vor aduce in prim plan produsele Franke. Printre proiectele in care va fi implicat se numara: scoala de Gatit din Predelut, organizarea unor workshop-uri de cooking sau show-uri culinare.

“Implicarea in domeniul gastronomic este una dintre principalele puncte de interes ale companiei Franke pentru acest an. Dincolo de contributia la imbunatatirea stilului de viata al clientilor prin produse de inalta calitate, menite sa transforme bucataria in spatiul central al caminului, Franke doreste sa patrunda in lumea marilor specialisti in arta culinara pentru a putea transforma cerintele lor in sisteme menite sa aduca plus valoare atat amatorilor cat si maestrilor bucatari”, declara Florin Porojan, Director General Franke Romania.

Jakob Hausmann a fost scolit in Elvetia si Germania fiind un adept al bucatariei moleculare. Simpatizat si renumit pentru stilul plin de amuzament al show-ului TV al carui gazda este, Chef Jakob Hausmann este un cunoscut specialist in gastronomie din Romania, chemat in juriile multor competitii internationale, alaturi de marile staruri de gen, precum Jamie Oliver sau Robert Rainford.

Chef Jakob Hausmann - Franke Romania
La randul sau, Chef Jakob Hausmann declara: „Pentru mine, a gati este o imbinare a simturilor, la fel cum pentru Franke orice sistem reprezinta o imbinare intre inovatie la nivelul functionalitatii si design atragator. Sistemele Franke mi-au usurat de multe ori activitatea in bucatarie, motiv pentru care consider aceasta asociere modalitatea perfecta de a transmite consumatorilor multitudinea de beneficii pe care echipamentele Franke pentru bucatarie le ofera, sperand sa le ofer surse de inspiratie”.

An de an, Chef Jakob Hausmann merge in Elvetia la cursuri de bucatarie moleculara. Alaturi de bucatari de elita invata tehnici de gatit molecular, sous vide, tehnici de marinare și vacumare, timpi si temperaturi de preparare a diverselor tipuri de carne dar si tehnici de mise-en-place. Hausmann foloseste toate aceste deprinderi in bucataria restaurantului Mica Elvetie, unde combina stilul de gatit clasic cu cel molecular. Rezultatul este unul cu totul special si delicios.

"Mica Elvetie" are astazi un renume consolidat intre marile restaurante din Bucuresti si din tara, prin calitatea cu totul aparte, a ofertelor culinare si prin ambianta unica a localului.

Despre Franke Romania

Franke Romania este parte a diviziei Kitchen Systems Group a corporatiei multinationale Franke Artemis si activeaza pe piata locala din anul 1998 fiind lider pe piata autohtona de echipamente incorporabile pentru bucatarii destinate uzului casnic. Compania apartine 100% concernului Franke Artemis. In prezent, compania numara 30 de angajati si detine in portofoliu peste 1.500 de produse diferite.

Sistemele Franke de bucatarie includ toate echipamentele necesare unei bucatarii: chiuveta, bateria, plita, hota, cuptorul, masina de spalat vase, combina frigorifica, cuptorul cu microunde, mașina de spalat rufe si alte accesorii. Oferta de sisteme din inox (satinat, dekor si microdekor), este completata de sistemele colorate (cele de fragranite: avena, ardesia, sahara, grafite, alluminio, bianco) apreciate de consumatorii din Romania. Produsele comercializate de companie sunt produse in proportie de 95% in Italia, iar restul sunt importate din Scotia, Germania si Elvetia. Franke Romania desfasoara activitati de export in Moldova.
Stagnarea care a caracterizat piata inchirierilor in 2012 ii pune pe chiriasi in fata unei noi realitati imobiliare. Conform calculelor Anunturiparticulari.ro, chiria lunara pentru o garsoniera din Drumul Taberei ajunge sa fie cu 40% mai mare decat rata la un credit ipotecar pentru acelasi tip de locuinta.

In Bucuresti, in loc sa plateasca lunar chirie, cei interesati de achizitionarea unei garsoniere pot achita, in medie, o rata cu 26% mai mica, variatiile survenind in functie de zona. Diferentele rata bancara versus chirie lunara pornesc de la 16% in favoarea ratei, in cartiere precum Colentina, dar ajung si la 40%, cum este cazul unei garsoniere din Drumul Taberei. Astfel, daca accesarea unui credit ipotecar pe o perioada de 30 de ani pentru achizitionarea unei garsoniere presupune o rata lunara care se invarte in jurul a 150-180 euro, chiria solicitata de proprietari pentru acelasi tip de unitate porneste de la aproximativ 205 euro in zone precum Militari sau Colentina, 212 euro la Bucur Obor si trece de 230 euro in Dristor sau Iancului. Desi programul guvernamental „Prima Casa” pare cel mai avantajos prin prisma avansului minim pe care trebuie sa il plateasca un cumparator, bancile detin in oferta produse bancare cu dobanzi comparabile celor de la „Prima Casa”.

In ceea ce priveste inceputul de an pe segmentul inchirierilor din Capitala, piata pare sa ramana paralizata pe aceleasi coordonate ca la finalul anului trecut. Raportul lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro indica variatii de maxim +/- 2% la apartamentele de doua si trei camere comparativ cu finalul lui 2012.

Evolutia chiriilor la nivelul Capitalei

Modificari accentuate de pret nu se observa nici pe interval de un an in ceea ce priveste chiriile medii solicitate de proprietarii de apartamente vechi din Capitala. Spre deosebire de ianuarie 2012, chiriasii platesc in medie o chirie cu aproximativ 6% mai mica pentru un apartament de trei camere, dar si cu 3% mai mare pentru o unitate de patru camere.

Garsonierele par sa fi „inghetat” de doua luni la o chirie medie in jur de 225 euro la nivelul intregii Capitale. Chiria solicitata de proprietari a scazut insesizabil, cu doar un euro, pe un interval de 30 de zile, si cu 1% comparativ cu luna ianuarie a anului 2012, de la 228 euro.

Intr-o situatie similara se inscriu si apartamentele de doua camere. Proprietarii bucuresteni cer la inceput de 2013 o chirie de 321 euro, in scadere cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Comparativ insa cu luna decembrie 2012, observam ca proprietarii au crescut usor pretentiile, de la 314 euro, echivalentul unei variatii de +2%.

In cazul chiriasilor unui apartament de trei camere, acestia platesc in prezent o chirie cu 6% mai mica fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, daca in ianuarie 2012, chiria pentru o astfel de unitate se invartea in jurul valorii de 469 euro/ luna, aceasta ajunge in prezent la 439 euro. O usoara depreciere observam si pe un interval de 30 de zile pe acest segment, de la 448 euro/ luna, cat indicau statisticile la finalul anului trecut, echivalentul unei scaderi de -2%.

Apartamentele de patru camere sunt singurele unitati care par sa fi castigat teren atat de la o luna la alta, cat si raportat la un interval de 12 luni. Proprietarii solicita o chirie medie de 674 euro/ luna la inceput de 2013, cu 3% mai mult fata de ianuarie 2012, dar si cu 19% peste nivelul de 567 euro din decembrie anul trecut. Variatiile mai accentuate sunt insa firesti pe acest segment in conditiile unui numar de oferte inferior celui de pe celelalte segmente.

raport variatie pret

Chiriile medii solicitate de proprietari
Numarul de oferte

Anul 2013 pare sa fi inceput cu o usoara crestere la nivelul ofertei de apartamente de inchiriat aparute pentru prima oara pe piata. In ianuarie, proprietarii din Bucuresti au scos la inchiriere un total de 2.132 unitati, de la garsoniere, la apartamente de patru camere. Oferta este mai bogata atat comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (+11%), dar si decat in urma cu 30 de zile (+66%), conform datelor obtinute de Anunturiparticulari.ro.

Cei interesati de inchirierea unui apartament de doua camere au avut la dispozitie in ianuarie aproape 920 de unitati aparute pentru prima oara pe piata, in crestere cu 15% fata de inceputul anului trecut, cand pe piata apareau putin peste 800 de apartamente. Nivelul este, de altfel, cel mai ridicat pentru aceasta perioada din ultimii 4 ani.

Aproximativ o treime din oferta noua de inchiriere disponibila pe piata in ianuarie revine garsonierelor. Proprietarii au scos la inchiriat in prima luna a lui 2013 putin peste 720 de unitati, cu aproape jumatate mai multe decat la finalul anului 2012, dar si in crestere cu 7% fata de ianuarie 2012, cand pe piata apareau 678 de unitati.

O usoara crestere a ofertei observam si pe segmentul unitatilor de 3 camere. Daca in ianuarie 2012, portofoliul de locuinte scoase la inchiriere se imbogatea cu 354 de astfel de unitati, oferta este la inceputul acestui an cu 12% mai bogata, apropiindu-se de 400 de unitati scoase la inchiriere intr-o luna. Raportat insa la luna decembrie 2012, oferta s-a dublat pe acest segment, de la 194 de apartamente consemnate pe final de an.

Cele mai putine apartamente din piata disponibile la inchiriere raman cele de patru camere. In ianuarie, proprietarii au scos pentru prima oara la inchiriere 93 de unitati, cu doar doua mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea este insa mai accentuata daca ne raportam la luna decembrie 2012, cand pe piata apareau doar 55 de unitati, o oferta cu aproape 70% mai saraca fata de cea din prezent.

Numarul apartamentelor scoase pe piata pentru inchiriere
Prognoza Anunturiparticulari.ro

In conditiile in care chiria lunara depaseste rata pentru un apartament similar, inchirierile raman preferatele celor care isi doresc sa isi schimbe locuinta mai frecvent. Cel mai probabil, intr-un asemenea context, piata inchirierilor nu va suporta modificari accentuate ale chiriilor medii solicitate de proprietari. Exceptie ar putea face doar apartamentele de patru camere unde, pe fondul unui numar redus de oferte, ne putem astepta la variatii atat pozitive, cat si negative considerabile chiar si pe un interval de 30 de zile.

Despre Anunturiparticulari.ro

Anunturiparticulari.ro a fost lansat in anul 2001 de compania Agentie.net si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe Internet. Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe Internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.