marți, 13 septembrie 2016

Cum sa realizezi o pardoseala sportiva "wow" folosind covor PVC linoleum


Stiati ca o pardoseala gresit realizata poate afecta sanatatea sportivilor si ca folosind materiale necorespunzatoare, aspectul pardoselii se poate degrada foarte repede?

Indiferent ca vorbim despre constructia sau renovarea unei sali de fitness sau a unui teren de fotbal, tenis, box, handball, pardoseala necesita cea mai mare atentie in realizarea unui teren sportiv intrucat aceasta trebuie sa asigure buna practicare a jocurilor si siguranta sportivilor in cele mai bune conditii. O pardoseala proiectata si construita gresit poate afecta sanatatea sportivilor, dar si micsora buna utilizare a acesteia.

Dar totusi cum se poate realiza corect o pardoseala sportiva? Exista vreo normativa atunci cand se realizeaza o sala de sport? Ce materiale sunt recomandate pentru a construi pas cu pas pardoseala pentru un centru sportiv interior? Acestea sunt cateva dintre intrebarile pe care specialistii eMenatwork le primesc referitor la construirea unui spatiu sportiv interior.

pardoseala-sportiva-covor-PVC-linoleum
Sursa foto

O pardoseala pentru un teren de sport este utilizata foarte mult si trebuie sa reziste impactului la soc pentru un timp indelungat. Impactul cu mingea si alergatul sportivilor pot afecta suprafata de joc daca nu este corect proiectata sau realizata cu solutii de calitate. O pardoseala dintr-o sala de sport ar trebui:

Sa asigure siguranta si confortul sportivilor;
Sa aiba o durata mare de viata;
Sa asigure reducerea zgomotului generat in timpul jocului;
Sa absoaba socurile create in spatiile de joc;
Sa nu diminueze forta de impact la loviturile cu mingea;
Sa aiba un aspect placut si in concordanta cu sportul practicat.

pardoseala-sportiva-cu-linoleum-pvc
Sursa foto

Cei 3 indicatori de care trebuie sa tii cont in realizarea unei sali de sport conform normativei europene

Conform standardului european EN 14904, o sala de sport trebuie sa asigure atat buna practicare a sporturilor si siguranta sportivilor, cat rezistenta in timp a pardoselii.
Comparativ cu o pardoseala clasica, pardoseala sportiva trebuie sa aiba anumite proprietati si sa asigure folosirea adecvata a spatiilor sportive dedicate. Mai jos, se regasesc cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pardoseala sportiva atat din punct de vedere al sportivilor, cat si din punct de vedere al caracteristicilor tehnice.

Cerinte de buna practica si securitate din punct de vedere al sportivilor:

Absortia socului - minim 25%; (>25% );
Coeficientul de frecare - valori cuprinse intre 80 si 110;
Deformarea verticala - maxim 5 mm; (<5 mm); Cerinte minimale din punct de vedere al caracteristicilor tehnice ale pardoselilor

- Forta de recul a mingiei “Ball rebound” > 90 %
- Rezistenta la amprentare “Identation” < 0,5 mm - Rezistenta la rostogolirea unei greutati “Rolling load” > 1500 N;
- Rezistenta la impact > 8N/m;
- Pierderea la abraziune < 1000 mg; - Stralucirea suprafetei de joc (luciu) > 30;
- Cerinte de planeitate < 6mm la rigla de 3 m; Cerintele tehnice pentru siguranta in exploatare

1. Clasa de rezistenta la foc;
2. Emisia de formaldehide;
3. Emisia de Pentachlorophenol.

Materiale recomandate pentru realizarea unei pardoselii sportive “wow”

Specialistii din domeniu recomanda folosirea modelelor de covor PVC sportiv, special pentru amenajarea unui teren de sport. Covorul PVC este cunoscut si sub denumirea populara de linoleum sau linoleum PVC.
Cea mai folosita pardoseala sportiva, recomandata si de catre Federatiile Sportive, este pardoseala vinilica sau covor PVC din colectia Omnisport de la Tarkett. Datorita compozitiei, produsele Tarkett din gama Omnisport sunt special create pentru a putea beneficia de o pardoseala sportiva, cu aspect frumos pentru mult timp si calitativa, dar si pentru a asigura buna practicare a jocurilor si sanatatea sportivilor.

16 culori pentru o pardoseala ideala a unui teren de baskett, teren de volei sau teren de fotbal

Culorile-mate-disponibile-pentru-covor-PVC-din-colectia-Omnisport-Tarkett
Culorile mate disponibile pentru covor PVC din colectia Omnisport Tarkett

Rosu, verde, albastru, gri, galben sau portocaliu, acestea sunt cateva dintre culorile pe care le poti alege pentru culoarea noului teren de sport. In plus, solutiile Tarkett speciale pentru spatiile sportive vin in ajutorul proiectantilor si arhitectilor cu solutii moderne si ingenioase pentru realizarea unui aspect wow pentru podeaua unei sali de sport interioara. Fie ca vorbim de sala de sport pentru un teren de baskett sau de volei, pardoseala unui teren de sport este cea care stabileste regulile jocului, aici regasindu-se marcajele terenului.

Descopera noile modelele de covor PVC si linoleum disponibile in magazinul emenatwork.ro. Daca-ti doresti sa cunosti mai multe detalii despre covor PVC si linoleum, fie pentru un o sala de sport, fie pentru un alt spatiu, trimite cererea ta la contact @ emenatwork sau suna la 0372 725 725, iar specialistii eMenatwork vor fi incantati sa iti raspunda solicitarii tale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu